Vakuuta kuin Trump

Vakuuta kuin Trump

Hyvä puhe voi olla avain menestykseesi – tätä taitoa myös Donald Trump on osannut hyödyntää. Hyvä puhe tarjoaa kuulijalle ratkaisun hänen ongelmaansa, ja kiteyttää sen mieleenpainuvalla tavalla. Puheita on yhtä monta, kuin niiden esittäjiäkin. Tässä tekstissä syvennymme hyvän pitchin, eli hissipuheen, saloihin.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Hyvä pitch lähtee täysin kuulijan näkökulmasta, et siis tee sitä itsellesi.

Myy ideasi kuulijalle tarjoamalla ratkaisu hänen ongelmaansa. Kysy itseltäsi, miksi hän ei voi jatkaa toimintaansa ilman tätä innovaatiota, ja kuinka idea muuttaa kuulijan tulevaisuuden.

Kiteytä idea kristallinkirkkaaksi, mutta älä ole tylsä. Tarinallinen ja mieleenpainuva esitys jää mieleen.

Jalosta ideasi ennen kokemattomaksi.

Suunnitelmasta toteutukseen

Jos et suunnittele ja rakenna puhettasi etukäteen, luultavasti sorrut tilanteen tullen tehottomaan selittelyyn, jossa asiat pulpahtelevat mielivaltaisessa järjestyksessä. Etenkin jos kärsit esiintymisjännityksestä.

Keksi kiinnostava aloitus ja mieleenpainuva lopetus.

Kirjoita esityksesi auki paperille. Harjoittele peilin edessä tai kameralle niin, että puhe muuntuu luontevaksi.

Muista, että kuulija tuli katsomaan sinua, ei kalvojasi

Hyvä pitch toimii työpaikan ulkopuolellakin

Jokaiselle tulee työssään, harrastuksessaan tai muissa aktiviteeteissaan vastaan tilanteita, joissa on yllättävän paikan tullen vakuutettava kuulija omasta asiasta nopeasti.

Työhaastattelussa sinun täytyy osata myydä oma osaamisesi. Kun pyydät palkankorotusta, pitää sinun osata vakuuttaa pomosi.

Aina ei myöskään tarvitse vakuuttaa yritysmaailmassa – joskus voi olla tarpeen osata myydä oma näkemys esimerkiksi tuttaville tai ystäville.

KreaINNO ja pitch Lapinlahden lähteelle

Olemme harjoitelleet koko pitkän syksyn pitchaamista ja oman innovaation myymistä KreaINNO-kurssin suojissa. Viime torstaina koitti “h-hetki”, kun esitimme puheemme oikealle asiakkaalle. Kokemus oli opettavainen.

Fiilikset ennen pitchausta olivat jännittyneet – onneksi tiimin tuki, perusteellinen harjoittelu sekä usko omaan juttuun auttoivat tuossa tilanteessa rauhoittamaan mieltä. Vaikka pitch olisikin hyvä, suosittelemme muistamaan myös elekielen vaikutuksen:

innostuneetkreanpitchaajat

Harjoittelun merkitystä emme voikaan tarpeeksi korostaa. Jännitys saattaa silti yllättää, ja sanat unohtua. Rauhallinen puhetahti ja hengitykseen keskittyminen auttoi.

Tärkeintä on, että uskot omaan ideaasi ja näytät sen muille. Tällöin voit vakuuttaa kuin Trump.

Ps. Jos esiintyminen itsessään tuottaa tuskaa, kuvittele lavalle noustessasi esiintyväsi ’’oman elämäsi Trumppina’’. Johan helpottaa!

 

Millainen on ollut sinun parhain puheesi? Tai mikä puhe on saanut sinut vaikuttumaan?

Jaa artikkeli:

Krea

Krea on Haaga-Helian mainonnan ja yritysviestinnän opiskelijoiden luova toimisto. Tarjoamme erilaisia palveluita, kuten esimerkiksi media-, markkinointi-, ja viestintäsuunnitelmia, some-kampanjoita, tapahtumia ja tutkimuksia

Luova toimisto Krean brändikäsikirja

Krea.fi-saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Ratapihantie 13, 00520 Helsinki

info@krea.fi