Työn yhteisöllisyyden tarve korostuu etätyöympäristössä

Työn yhteisöllisyyden tarve korostuu etätyöympäristössä

Elämme poikkeustilanteen vuoksi omalaatuisessa ajassa, jossa täytyy silti pystyä tekemään töitä ja pitää myös omasta henkisestä jaksamisestaan huolta. Miten etätöiden tekemistä voisi helpottaa ja työympäristön yhteisöllisyyttä ylläpitää tai jopa parantaa? Luova toimisto Krea tutustui Radical Soulin kouluttaja Salla Saarisen toimiviin etätyötekniikoihin.

Oma hyvinvointi

Etätyöyhteisön hyvinvoinnin kannalta ensisijaisen tärkeää on yhteydenpito kollegoihin tasaisin väliajoin. Myös palavereiden ulkopuolella olisi hyvä pitää yhteyttä vapaa-ajan ja hauskanpidon merkeissä, vähintään kerran viikossa. Pelkkä työyhteisön hyvinvointi ei tosin riitä, sillä myös omasta psyykestä on tärkeä pitää huolta. Useimmat tarvitsevat sosiaalista kanssakäymistä voidakseen hyvin. Kun ylläpitää yhteyksiä, voi minimoida ns. mökkihöperyyden syntymistä. Tiiminvetäjälle voi ehdottaa esimerkiksi viikoittaisia videokahvihetkiä tai rennommissa työyhteisöissä jopa videoafterworkeja!

Töitä tehdessä

Pienemmissä kokouksissa olisi hyvä pitää päällä webkameraa yhteysnopeuksien sen salliessa. Tämä luo yhteisöllisyyttä ja parantaa kommunikaatiota. Muiden kasvoja lukemalla ei tarvitse tehdä tulkintoja pelkän äänen perusteella, jolloin vältytään suuremmilta väärinkäsityksiltä. Kokouksissa on tärkeää olla aktiivinen ja osa keskustelua; pelkkä paikallaolo ei riitä. Keskustelussa tulee muistaa kolmen koon sääntö eli kiitä, kannusta ja kehu. Näin pysyy kaikilla hyvä mieli.  Jos tosin on jotain paranneltavaa, kannattaa kritiikki pakata positiivisten ”sämpylöiden” väliin, jolloin aloittaa ja lopettaa positiivisella palautteella. Näin vastaanottaja ottaa palautteen paremmin vastaan.

Viestintävälineet

Jokaisessa työyhteisössä tulisi sopia eri viestintävälineet erilaiselle viestinnälle, kuten työasioihin ja vapaamuotoisempaan keskusteluun. Suuri viestimäärä voi alkaa stressata ja sen seuraaminen voi olla työlästä, joten vapaamuotoisen viestintävälineen hiljentäminen pitää olla mahdollista tarpeen vaatiessa. Esimerkiksi Whatsappista tällainen toiminto löytyy, ja se sopiikin erinomaisesti rönsyilevään ryhmäviestintään. Myös muissa viestintäkanavissa on hyvä sopia yhteiset pelisäännöt, jotta työnteko ei kärsi keskeytyksistä.

Haastavassa ajassakin on etätyöyhteisön yleistä ilmapiiriä helppo pitää yllä ja jopa kehittää. Vaikka luonnollinen kanssakäyminen on toistaiseksi tauolla, voi modernien työkalujen ja menetelmien avulla päästä parempaan ja sujuvampaan arkeen etätyössä. Haasta rohkeasti itseäsi kokeilemaan uutta ja kehittymään paremmaksi osaksi etätyöyhteisöä. Lisää vinkkejä etätyöhön ja muuhun löytyy Salla Saarisen Linkediniin kirjoittamista artikkeleista: https://fi.linkedin.com/in/sallasaarinen

Jaa artikkeli:

Krea

Krea on Haaga-Helian mainonnan ja yritysviestinnän opiskelijoiden luova toimisto. Tarjoamme erilaisia palveluita, kuten esimerkiksi media-, markkinointi-, ja viestintäsuunnitelmia, some-kampanjoita, tapahtumia ja tutkimuksia

Luova toimisto Krean brändikäsikirja

Krea.fi-saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Ratapihantie 13, 00520 Helsinki

info@krea.fi