Videon jälkituotannon vaiheet ja vinkit

Videon jälkituotannon vaiheet ja vinkit

Videoiden tuotantoprosessi on kaikkea muuta kuin nopeaa ja yksinkertaista. Asiakkaalta saadun toimeksiannon ja valmiin tuotoksen välillä on kuvaamisen lisäksi monta eri vaihetta, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi valmista videota katsellessa.

Offlinesta onlineen

Videoiden jälkituotannon vaiheet ovat usein kaikista työläimpiä, koska video viimeistellään yksityiskohtaisesti jälkituotannossa. Krean tunneilla vieraillut Jukka Niittymaa kertoi, että jälkituotanto jaetaan offline- ja online-vaiheisiin. Offline-vaiheessa tuottaja tekee raakaversion ja sovittaa siihen tarvittaessa äänet ja musiikin. On tärkeää, että asiakas hyväksyy lopullisen musiikin heti alussa, sillä se vaikuttaa merkittävästi editointiin. Online-vaiheeseen siirrymme, kun asiakas hyväksyy raakaversion. Online-vaiheeseen kuuluu tarkempi värimäärittely, erityistehosteet ja videon äänten lopullinen versio.

Vierailu Toast Post Productionilla opetti paljon

Toast Post Production raotti oviaan krealaisille, ja pääsimme näkemään videoiden jälkituotannon vaiheita. Tutustuimme jälkituotannon tärkeimpiin vaiheisiin alan ammattilaisten johdolla. Seuraavaksi jaamme parhaat oppimme lukijoiden kanssa.

Äänileikkauksessa on erittäin tärkeää siistiä ääniraita turhista sivuäänistä. Monista äänipankeista on helppo etsiä valmiita äänitehosteita, mutta joskus äänitehosteiden tekeminen itse saattaa olla nopeampaa. Netistä löytyy nykyään virtuaalisia ja äänenlaadultaan hyviä soittimia, joilla pystyy luomaan haluamiaan äänityksiä.

Värimääritys on todella tärkeää hyvän lopputuloksen kannalta. Videot kuvaamme kameralla, jossa värit ovat neutraalin harmaat. Värejä on tällöin helpompi muokata, kun riskiä ylivalottumisesta ei ole. Erilaiset otokset pitää saada yhtenäiseksi kokonaisuudeksi värimäärittelyn avulla. Pystymme muokkaamaan jopa päivällä kuvatun kohtauksen värit niin, että kohtaus näyttää illalla kuvatulta. Ihmisten ihonväriä voimme käsitellä erikseen esimerkiksi tekemällä siitä lämpimämmän, vaikka taustan värimaailma olisi kylmänsävyinen.

 

Äänitehosteet ovat tärkeässä roolissa videon viimeistelyssä

 

Hyvä tietää

Jälkituotanto kustantaa asiakkaalta projektista riippuen noin 1000e-10 000e. Jukka Niittymaa jakoi myös kolme nyrkkisääntöä, jotka on hyvä pitää mielessä.

  1. Ammattilaisen nopeudella minuutin mittaisen videon editointiin kuluu 2 päivää. Jokaiseen lisäminuuttiin kuluu työaikaa neljä tuntia.
  2. Laadukkaaseen 10 sekunnin After Effects -animaatioon kuluu työaikaa noin 6-8 tuntia.
  3. Yhden sekunnin korkealaatuisen animaation tekeminen maksaa noin 1000 euroa.

On siis sanomattakin selvää, kuinka paljon taitoa ja aikaa videoiden tuotanto vaatii. Ensi kerralla lempisarjoja seuratessamme osaammekin katsoa niitä hieman eri tavoin.

 

Jaa artikkeli:

Krea

Krea on Haaga-Helian mainonnan ja yritysviestinnän opiskelijoiden luova toimisto. Tarjoamme erilaisia palveluita, kuten esimerkiksi media-, markkinointi-, ja viestintäsuunnitelmia, some-kampanjoita, tapahtumia ja tutkimuksia

Luova toimisto Krean brändikäsikirja

Krea.fi-saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Ratapihantie 13, 00520 Helsinki

info@krea.fi