Jälkiviisaan videotuottajan vinkit käsikirjoitukseen

Jälkiviisaan videotuottajan vinkit käsikirjoitukseen

Me krealaiset toteutimme kevään alussa rekrytointivideon autovuokraamo Sixtille. Tärkeimpänä oppina tästä videoprojektista jäi käsikirjoituksen merkitys.

Siinä on oltava koko video auki kirjoitettuna jokaisine yksityiskohtineen, jotta kuvaukset sujuvat mahdollisimman mutkattomasti. Ymmärsin tämän kunnolla vasta kuvauspäivänä, kun suunnitelmat konkretisoituivat.

Listasin omat vinkkini käsikirjoituksen eri vaiheisiin.

1. Päätä idea

Ennen käsikirjoitukseen uppoutumista päätä videon idea ja mieti, mitä videolla haluat kertoa. Toimiiko se suunnatulle kohderyhmälle? Minkä tyylinen ja pituinen videosta tulee?  Jos mahdollista, suosittelen ideoimaan ryhmässä, koska silloin tulee helpommin paljon erilaisia näkemyksiä.

2. Laadi synopsis

Kirjoita seuraavaksi videon idea sanalliseen muotoon. Synopsis tarkoittaa sisältötiivistelmää tai luonnosta, josta selviää videon lähestymistapa, idea ja tyylilaji. Synopsiksen pituus riippuu videon pituudesta. Meidän videomme kesti kaksi minuuttia, ja synopsissamme oli noin 5 riviä tekstiä.

3. Tee tarkka käsikirjoitus

Käsikirjoitus auttaa kaikkia tietämään, mitä tehdään missäkin vaiheessa.

Käsikirjoitus on helpointa tehdä taulukkoon, jonka sarakkeisiin lukeutuu ainakin

  • kohtauksen tapahtuma lyhyesti
  • kohtauksen kesto
  • esiintyvät henkilöt ja paikat
  • kuvakulmat ja -koot
  • leikkaukset ja tekstit
  • dialogi ja selostus
  • äänet ja efektit.

Käsikirjoituksen yhteydessä on mietittävä myös puvustus, lavastus, rekvisiitta, vastuuhenkilöt ja tuotantoryhmä.

4. Piirrä storyboard

Kuvakäsikirjoituksen eli storyboardin tekeminen tarkoittaa kohtausten visuaalista hahmottelua. Tapahtumat piirretään sarjakuvamaisesti ruutuihin, joista ilmenevät myös kuvakulmat ja leikkaukset. Storyboardin tekeminen auttaa visualisoimaan, miltä tarina näyttää ja miten se etenee videona. Se on tärkeä työkalu video-ohjaajalle ja kuvaajalle.

Storyboard käsikirjoituksen avuksi projektiimme. Piirtäjänä krean opiskelija Irina Ylänne.

5. Takerru yksityiskohtiin

Mitä yksityiskohtaisempi ja tarkempi olet käsikirjoituksessasi, sitä joutuisammin kuvaukset sujuvat. Videotuotannossa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

6. Tee yhteistyötä asiakkaan kanssa

Meidän projektissamme viilasimme käsikirjoitusta niin monta kertaa, että asiakas oli tyytyväinen. Käsikirjoitukseen ei saa tehdä muutoksia ilman asiakkaan lupaa, sillä video tehdään heille ja he maksavat siitä. Asiakas hahmottaa videon kohtaukset paremmin, kun käsikirjoitus on tehty huolellisesti ja storyboardin avulla asiakas pystyy hahmottamaan kokonaisuuden ja kuvittelemaan kohtaukset mielessään.

7. Valmistaudu kuvauksiin

Käy kuvauspaikalla etukäteen. Tulosta käsikirjoitus mukaasi ja tarkista kuvauspaikat ja suunnitellut kuvakulmat huolellisesti. Tee samalla merkintöjä ja mahdollisia muutoksia käsikirjoitukseen. Näin helpotat työskentelyä kuvauspäivänä ja säästät aikaa. Hyvä suunnittelu palkitaan varmasti.

8. Opettele dialogit

Kaikki dialogit pitää opetella etukäteen kunnolla, vaikka kyseessä olisi vain muutama vuorosana. Kamerat ja pienikin jännitys saattavat vaikeuttaa helppojenkin repliikkien muistamista.

9. Varaudu yllätyksiin

Yllätyksiä voi tulla aina. Riskeihin kannattaa parhaansa mukaan varautua. Joku näyttelijä saattaa sairastua, joten kannattaa sopia varanäyttelijät jo valmiiksi. Ulkokuvauksissa pitää muistaa huomioida sääolosuhteet. Jos kohtauksessa tarvitaan esimerkiksi lunta, mutta sitä ei ole, täytyy miettiä varalta vaihtoehto B.

10. Aikatauluta kuvauspäivä

Varaa kuvauspäivät ja -paikat hyvissä ajoin. Meillä oli kaksi kuvauspäivää varattuna ja ne riittivät hyvin. Tee aikataulu, josta näkee, missä järjestyksessä kohtaukset kuvataan. Ota huomioon auringon nousu- ja laskuaika. Kuvausjärjestys voi muuttua päivän aikana. Selvitä myös etukäteen lähistöltä mahdolliset parkkipaikat ja lounasravintolat, ettei niiden etsimiseen hukata turhaa aikaa.

Onnea ja menestystä oman videon käsikirjoittamiseen! 🙂

 

Jaa artikkeli:

Krea

Krea on Haaga-Helian mainonnan ja yritysviestinnän opiskelijoiden luova toimisto. Tarjoamme erilaisia palveluita, kuten esimerkiksi media-, markkinointi-, ja viestintäsuunnitelmia, some-kampanjoita, tapahtumia ja tutkimuksia

Luova toimisto Krean brändikäsikirja

Krea.fi-saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Ratapihantie 13, 00520 Helsinki

info@krea.fi