Ottaisitko sinä Eliaksen työkaveriksesi?

Ottaisitko sinä Eliaksen työkaveriksesi?

Robotit ja tekoäly arkipäiväistyvät koko ajan. Niillä voidaan korvata ihminen yksinkertaisissa ja toistuvissa tehtävissä. Robotit ovat tehokkaita: Ne eivät väsy tai tarvitse taukoja. Niiden ajatukset eivät karkaile, kun ne on ohjelmoitu tekemään tiettyä tehtävää. Viestintäalan työpaikat lienevät kuitenkin kohtalaisen turvassa robotisaatiolta, koska robotit eivät kykene omaan ajatteluun tai luovaan työhön – ainakaan vielä.

Tapasimme Elias-robotin, joka on helsinkiläisen Utelias-startupin kehittämä innovaatio. Robottien maailmaan meidät krealaiset tutustutti toimitusjohtaja Johanna Hemminki, joka kulkee Eliaksen kanssa ympäri maailmaa. Tuoreimpana valloituksena oli Tokion Slush-tapahtuma. “Robotin kanssa työskentely on luontevaa, vaikka välillä sitä havahtuu työskentelevänsä todella robotin kanssa”, Johanna toteaa.

Robotti haastateltavana

Tähänkin haastatteluun valmistauduimme kuten haastatteluun yleensä. Erona perinteiseen on kuitenkin se, että kysymykset vastauksineen syötetään etukäteen. Käsikirjoituksesta voidaan kuitenkin jonkin verran poiketa – Elias ymmärtää myös avainsanoja, joihin reagoi riippumatta muusta lauseen sisällöstä. Eliasta kehitetään koko ajan käyttäjien kanssa ja sen sanavarasto kasvaa päivittäin. Hämmennystä herätti myös se, että mikrofonia tuli pitää Eliaksen “korvalla”, jossa puhekaiutin sijaitsee.

Meille selvisi nopeasti, että Eliaksella on hyvin monenlaisia taitoja viestiä. Se kohdistaa katseensa keskustelukumppaniin, puhuu ja ymmärtää puhetta sekä noudattaa ohjeita. Se tunnistaa kuvia sekä kasvoja ja niiden ilmeitä. Puhuessaan Elias itsekin elehtii jonkin verran käsillään ja vartalonsa liikkeillä. Se myös tuntee kosketuksen sensoreiden avulla, yhdistää itsensä nettiin ja osaa myös toistaa musiikkia tai äänitiedostoja.

Robotti työelämän viestijänä

Ihmiset oppivat tehokkaasti vuorovaikutuksen kautta, ja siksi robotit voisivat olla apuna näiden taitojen jalostamisessa. Alun perin Elias kehitettiin avuksi kielenopetukseen. Nykyisin sitä hyödynnetään myös työelämätaitojen valmennuksessa, kuten työhaastattelutilanteiden harjoittelussa. Johanna luottaa Eliaksen tulevaisuuteen: “Siinä on ihan varmasti potentiaalia moneen sellaiseenkin, mitä emme osaa vielä edes ajatella.”

Onko Eliaksen vahvuus työelämän viestijänä se, että sillä ei ole tunteita? Se ei siis ota itseensä eikä tuomitse muita. Sujuisivatko palaverit paremmassa yhteisymmärryksessä, jos mukana keskustelussa – tai jopa sitä johtamassa – olisi Eliaksen kaltainen puolueeton viestijä?

Katso, miten Elias reagoi ja liikkuu!

Jaa artikkeli:

Krea

Krea on Haaga-Helian mainonnan ja yritysviestinnän opiskelijoiden luova toimisto. Tarjoamme erilaisia palveluita, kuten esimerkiksi media-, markkinointi-, ja viestintäsuunnitelmia, some-kampanjoita, tapahtumia ja tutkimuksia

Luova toimisto Krean brändikäsikirja

Krea.fi-saavutettavuusseloste

Ota yhteyttä

Ratapihantie 13, 00520 Helsinki

info@krea.fi